Vi har besøkt vår venneklubb i Zambia

I disse dager er familien Rasch Moyo kommet tilbake fra et 5 ukers langt opphold i Lusaka, Zambia, for å blant annet besøke Mørkved Sportsklubb sin venneklubb, Mørkved Sportsklubb Zambia.

Vi deltok på flere treninger, turnering, og sosiale sammenkomster sammen med laget, og guttene våre Kwame (11 år) og Madiba (8 år) spilte for laget i denne perioden, sier Kathrine Rasch Moyo, ansvarlig for MSK Zambia.

I samarbeid med venneklubben sin hovedsponsor, Byggmakker Gunvald Johansen Bodø, ble det donert utstyr til klubben og Byggmakker betaler for trenerkurs i Zambia, som skal avholdes i juni. I MSK her i Bodø har vi i forkant samlet inn ca 60 par brukte fotballsko som kom mange barn til gode der nede.

 

En voksende klubb

Mørkved Sportsklubb Zambia runder snart 300 medlemmer. De består av gutter og jenter i alderen 5-18 år. Laget er lokalisert i Matero, et fattig område i Lusaka, Zambia. Samarbeidet startet allerede for 2 år siden da vi i forbindelse med en reise til Zambia for å besøke familie, kom i kontakt med fotballaget og oppdaget store hjelpebehov.

Klubben hadde kun 3 baller

Da vi ble kjent med laget var det første vi la merke til at de nesten ikke hadde utstyr til å drive med fotball. De hadde bare 3 fotballer fordelt på alle barna. Det første vi gjorde var å donere fotballer, kjegler, vester og annet nødvendig utstyr for å kunne gjennomføre fotballtreninger. I neste runde har samarbeidet utviklet seg til at vi også har kunnet bidra med transportutgifter til bortekamper og utgifter til turneringer. GMAX har donert 50 draktsett og Byggesystemer har vært med å gjøre det mulig for en av trenerne i MSK Zambia å hospitere noen uker i Mørkved Sportsklubb i fjor sommer. Vi ønsker å bidra med mye mer fremover, for å gjøre det mulig å holde klubben i drift.

 

Skoleprosjekt

Vi startet et nytt prosjekt vinteren 2019,  som vi kaller "Back to school". Dette er en fadderordning som vi veldig stolte av å kunne presentere.  I Mørkved Sportsklubb er det familier som betaler for skolegang for hvert sitt barn i Zambia. Så lang er det 12 barn som har fått mulighet til å gå på skole. Dette er et prosjekt vi ønsker å jobbe videre med, da vi ser at det skal lite til for å gjøre en stor forskjell for mange barn i Zambia, sier Rasch Moyo. Zambia er et land som preges av store forskjeller, skole er ikke for alle. Kommer du fra en familie med dårlige økonomiske forutsetninger, blir primærbehov som mat og tak over hodet prioritert foran skolegang. MSK ønsker å bidra til å i større grad minske disse forskjellene ved å gi barn som lever under vanskelige kår bedre forutsetninger for fremtiden, sier Rasch Moyo.

 

En kontrastfylt opplevelse

Familien Rasch Moyo forteller at besøket i Zambia var en spesiell opplevelse. For eksempel er fattigdommen veldig synlig. Trenerne fortalte blant annet at mange av barna i klubben kommer uten sko på trening og at barn besvimer på trening fordi de ikke har fått nok mat. Til tross for mangel på både utstyr, klær og mat så vi en enorm idrettsglede og et godt samhold i klubben. Vi ønsker å bidra til at barna vokser opp i et sunt miljø med gode rollemodeller gjennom trenerne i klubben. De fokuserer ikke bare på fotball, men på å lære barna viktigheten av å bidra i samfunnet, holde seg unna rusmidler, beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer og tidlige graviditeter, for å nevne noen tema.

 

Mange drømmer for fremtiden

Vi har begynt i det små. Vi så ganske raskt at det skal lite til for å bidra til store endringer der nede. Vi drømmer derfor også stort og er glade for å ha Byggmakker Gunvald Johansen Bodø med på laget!

Et spesielt fokus har vi nå på å hjelpe så mange barn som mulig med skolegang, da vi vet at det er essensielt for å i det hele tatt kunne sikre seg en bedre fremtid for den oppvoksende generasjonen. I tillegg ser vi på muligheter for å sikre at fotballaget i så stor grad som mulig klarer å drifte seg selv gjennom egne inntekter, slik at behovet for donasjoner etter hvert blir redusert.

Mørkved Sportsklubb er stolte av å ha en venneklubb i en annen verdensdel, og barna her hjemme lærer også mye av å være en del av dette prosjektet.

 

Rasch Moyo
Rasch Moyo
Rasch Moyo
Rasch Moyo
Rasch Moyo
Rasch Moyo
Rasch Moyo